Zaloguj się | Rejestracja

Forum

24 Swarzędz - Portal Mieszkańców > Swarzędz > Metropolia Poznań :: Forum :: Przepisy kulinarne z sąsiedzkiej kuchni :: Wypieki
 
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
Brownie
Moderatorzy: admin, kacper, tomek24, marylka, maciek, redakcja
Autor Odpowiedzi
plixie
29 sie 2013 : 12:56
Zarejestrowany #1037
Dołączył: 28 sie 2013 : 10:36
postów: 6
Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta i jest podawane na ciepło i na zimno w postaci małych kwadratowych porcji. Pamiętam, że brytyjska odmiana była tak czekoladowa, że po krótkim podgrzaniu z kawałka ciasta zaczynała wypływać czekolada

Deser ten zawsze robi furorę swoim bardzo czekoladowym smakiem. Raz poczęstowani goście przy każdej kolejnej okazji domagają się powtórki z czekoladowej rozrywki.

Składniki potrzebne do upieczenia ciasta Brownie

Podane proporcje pozwalają przygotować duże ciasto na blasze o wymiarach ok. 60 na 30 cm. Często przygotowuję brownie z połowy podanych składników

dwie tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (200 gram)
1 kostka masła (ok 200 g)
100 g mąki pszennej
200 g cukru (zwykle przepisy podają większą ilość ale dla mnie to przesada, jeżeli mam to używam cukru trzcinowego)
6 jajek
opcjonalnie: garść grubo pokrojonych orzechów lub migdałów
Przygotowanie Brownie

Przygotowanie brownie tylko za pierwszym razem wydaje się pracochłonne – przy odrobinie wprawy zajmuje to 10 do 15 minut.

Na małym ogniu stawiam rondel z niewielką ilością wody, a następnie na rondel stawiam szklaną miskę. W ten sposób gorąca para wodna szybko i sprawnie rozpuści co trzeba, a ja uniknę możliwości przypalenia czekolady.
Do miski wrzucam masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.
Zawartość miski delikatnie mieszam, kiedy masło z czekoladą zaczynają się topić. I tak aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy czekoladowej.
Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiam miskę z czekoladą na bok do ostygnięcia.
W drugiej misce ubijam mikserem mąkę z cukrem i jajkami – aż do połączenia się składników w jednorodną masę (cukier nie musi się rozpuścić).
Do zmiksowanej masy wlewam rozpuszczoną czekoladę z masłem, wrzucam dodatki (np. orzechy) i całość starannie mieszam.
Następnie przelewam masę brownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć 2 do 3 cm wysokości.
Brownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piekę przez 20 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu kroję na kwadratowe porcje i podaję na różne sposoby, na ciepło i na zimo, z lodami, z owocami, z polewą czekoladową i saute.
Powrót do góry
 

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System