Zaloguj się | Rejestracja

Forum

24 Swarzędz - Portal Mieszkańców > Swarzędz > Metropolia Poznań :: Forum :: Przepisy kulinarne z sąsiedzkiej kuchni :: Zupy
 
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
Zupa grzybowa ze świerzych grzybów
Moderatorzy: admin, kacper, tomek24, marylka, maciek, redakcja
Autor Odpowiedzi
plixie
28 sie 2013 : 15:12
Zarejestrowany #1037
Dołączył: 28 sie 2013 : 10:36
postów: 6
Poniewaz powoli zbliza sie sezo na grzyby, wrzucam przepis na pyszna zupe


Zupa grzybowa ze świerzych grzybów.
Składniki:
około 20 dag włoszczyzny (bez kapusty),
2 litry wody,
40 dag świeżych grzybów,
10-15 dag cebuli,
2-3 dag tłuszczu (masło, margaryna),
3-4 dag mąki,
1/8 – 1/4 litra śmietany,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka koperku lub natki pietruszki,
Wykonanie:
Z włoszczyzny i tłuszczu ugotować wywar, osolić. Grzyby starannie umyć pod bieżącą wodą, cienko poszatkować, ugotować w małej ilości wody razem z posiekaną cebulą. Jeżeli nie lubisz cebuli, ugotuj ją w całości – łatwo Ci będzie wyjąć z grzybów a swój smak pozostawi. Wywar przecedzić, połączyć z ugotowanymi grzybami, podprawić mąką rozmieszaną z zimną wodą, zagotować, dodać śmietanę i zieleninę. Podawać z łazankami, makaronem, kaszą itp.
Zamiast mąką i śmietaną można zupę podprawić jasnozłotą zasmażką zrobioną na maśle.
Dobra rada: Nigdy nie rób zasmażki na oleju, gdyż oddzieli się od mąki i zawsze oliwa wypłynie na wierzch.
Powrót do góry
 

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System